Butlletí març - abril 2020

Nova edició del curs bàsic de voluntaris

Dissabte 7 de març 2020

L'ADF, junt amb la Federació ADF Les Gavarres, ha organitzat una nova edició del curs de formació bàsica de voluntaris, vàlid per a la obtenció del carnet verd. El curs constava de cinc dies dels quals, a causa de la crisi del COVID-19, hem hagut d'ajornar les quatre darreres jornades per més endavant. S'està estudiant l'alternativa d'oferir part de la formació 'on-line'.

Inicialment el curs estava previst per a les ADF de la Federació, però a petició de les Federacions veïnes de La Selva i La Garrotxa es va obrir a les seves ADF sumant entre tots un total de 44 inscrits.

Durant la primera jornada es va impartit formació teòrica d'introducció a les ADF, la gestió forestal i els plans de prevenció d'incendis. En acabar, per gentilesa de Extintors Girofoc SL, es va realitzar una pràctica sobre els diferents tipus d'extintors disponibles i el seu ús.

Segona fase del PEG de Romanyà

El 10 de març vam rebre l'atorgament de l'ajut de gestió forestal que l'ADF va sol·licitar al Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya per executar la segona fase del PEG (Punt Estratègic de Gestió) de Romanyà de la Selva, previst al pla de prevenció d'incendis Forestals (PPIF) de Les Gavarres.

Els treballs amb un cost total de 44.369,13 € es corresponen a l'obertura d'una franja de desacceleració de 21,93 ha sobre de Vall-Repòs, i la reparació dels 2 Km de ferm de la pista que va del cementiri de Romanyà al vial de de Puig d'Arques passant per Font Josepa.

Els treballs ja s'han començat a executar, tot i la situació de pandèmia, en base a que els treballs forestals de prevenció d'incendis es consideren serveis essencials.

Jornada del grup d'intervenció

Dissabte 7 de març 2020

Integrants del grup d'intervenció forestal de l'ADF van participar a Argelaguer en una jornada de pràctica amb companys d'aquest municipi i de l'ADF Estany.

Van aprofitar una crema autoritzada de rostolls dins de parcel·les urbanes del municipi per practicar maniobres de primera intervenció i preparació de terreny per a ús de foc tècnic per part dels Bombers.

Neteja de la desembocadura del Ridaura

Diumenge 8 de març 2020

L'ADF va col·laborar en la neteja popular de la zona de la desembocadura del Ridaura organitzada per diverses entitats del territori. Es van recollir uns 800 Kg de brossa amb la participació d'un centenar de voluntaris.

Dia internacional de la dona a l'ADF

Diumenge 8 de març 2020

En reconeixement i reivindicació de la tasca de les dones en el món de les ADF, tots els membres de l'ADF que participaven en activitats van portar un llaç de color lila.

Cal fomentar la participació de més dones en el nostre col·lectiu on actualment representen només una desena part del personal, tot i que s'ha detectat un augment de la proporció en els darrers tres anys.

Serveis bàsics de l'ADF per la COVID-19

Donada la situació d'alarma que viu el país per la pandèmia de la COVID-19 es redueix l'activitat de l'ADF a la part administrativa i tècnica per tirar endavant els projectes essencials de cares a l'estiu. L'acció del personal de treballs a benefici de la comunitat i de pràctiques curriculars formatives s'ha suspès. El personal voluntari també ha reduït la seva activitat restringint-la només a urgències que no el puguin ser assumides pel personal laboral i tècnic de l'ADF.

Les mesures acordades pel risc sanitari són les següents: us individual de vehicles, obligatorietat de l'ús de caretes quirúrgiques o FFP2/3 en situació de risc o incendi, dotació de gel hidroalcohòlic al personal, i desinfecció diària de les parts més exposades dels vehicles (volants, 'tabliers', manetes, etc)

Reunions i formació 'on-line'

Les ADF, amb els secretariat nacional i les Federacions, estan fent un esforç per seguir preparant-se tot i les dificultats aportades per la pandèmia.

El Secretariat ha presentant un portal de formació 'on-line' obert a tots els membres de les ADF que hi estiguin interessats. El podeu trobar amb diversos cursos disponibles a: https://www.formacioadf.cat

Per part dels voluntaris de l'ADF es segueixen fent reunions de coordinació i preparació de cares a l'època d'alt risc d'incendis.

Us animem a aprofitar aquests dies per fer el màxim de formació possible.

Per qualsevol dubte tècnic o informàtic que pugui sorgir en relació a l'accés als mitjans digitals de formació i videoconferència, els membres de l'ADF poden contactar amb el tècnic de l'ADF al 670288833.